Trailov izbor knjiga o biciklizmu

Naš izbor knjiga koji uključuje od svega po malo

U moru fenomenalnih knjiga mi vam donosimo naš izbor knjiga iz područja avanturizma, putopisa i biografija te treninga i prehrane.

Vrijeme pandemije, usred kojeg pišemo ovaj blog, kad je poruka #ostanidoma sve što čujemo, konstruktivno smo iskoristili te istražili na koje se sve načine može biciklistički korisno iskoristiti produžen boravak u kući, uz izbjegavanje socijalnog kontakta.

Pretpostavljamo da, s obzirom da čitate ove retke, baš kao ni mi, niste kućni tip i svoje vrijeme inače više volite provoditi u prirodi, na dva kotača, nego sjediti doma. Stoga vam donosimo izbor knjiga koje će vam ljepote biciklističkog svijeta, dovesti izravno na vaš kauč.

Vjerujemo da će vam se s našim izborom knjiga vrijeme ispuniti edukativnim, inspirativnim, uzbudljivim i zanimljivim pričama koje su vezane za biciklizam i koje će vas možda dodatno motivirati na različite poduhvate ili ostvarivanje novih biciklističkih ciljeva.

Knjige su zakon

S biciklom otkrivamo neotkriveno i iskustva stvaramo fizički, a s knjigama to isto činimo, ali očima, mislima i maštom. S knjigama odlazimo daleko od svojih domova i kauča u svijet novih spoznaja, znanja, destinacija, nadahnuća i inspiracija. Putovanje uma je kroz knjige (gotovo) jednako stvarno kao i fizičko putovanje, a inspirativne misli, stvarna i korisna iskustva autora, savjeti ili samo ljepota napisane riječi, mogu nas zabaviti i pritom nadahnuti da, kada i sami krenemo u nove avanture, putovanje ili ostvarivanje novih ciljeva, budemo u tome bolji, spremniji i informiraniji.

Upravo je to razlog zašto volimo knjige, a u velikom broju izvrsnih naslova, mi donosimo nekoliko kojih su nam zapeli za oko. Neke od njih smo i sami pročitali, a neki nam se još nalaze na listi želja pa ih možemo, na neki način, čitati i o njima pričati zajedno.

Naslovi se kreću od avanturističkih, trening i edukacijskih do inspirativnih biografskih ili autobiografskih priča. Nažalost, veliki broj naslova nije preveden na hrvatski jezik (zato ih na popisu ostavljamo u izvorniku), ali ih je zato veliki broj dostupan u Kindle izdanju što im uvelike olakšava dostupnost.

  1. Avanturizam

1.1. Microadventures: „Local Discoveries for Great Escapes, Alastair Humphreys“ – izvrstan naslov za one koji nemaju puno vremena ili novaca, ali imaju puno želje za avanturama i osvježenjem svakodnevice. Knjiga daje izvrsne ideje s mikroavanturama koje možete izvesti sami, s obitelji ili prijateljima, u blizini svog doma i uz male troškove. Osim ideja i prijedloga sadrži inspirativne fotografije i brojne savjete s posebnim naglaskom na one koji se tiču sigurnosti i opreme.

            Knjiga je dostupna na Kindle, CD-u i u tiskanom obliku.

1.2. Ultimate Etapes: „Ride Europe’s Greatest Cycling Stages“, Peter Cossins – biciklistički vodič s najboljim biciklističkim rutama/etapama koje zajedno kreiraju turneju po Europi i obilježavaju moderni biciklizam. Inspirativna knjiga za stvaranje iduće avanture.

Dostupna na Kindle i tiskanom obliku.

1.3. Escape by Bike: „Adventure Cycling, Bikepacking and Touring Off-Road“ – knjigu potpisuje Joshua Cunningham koji je 11 mjeseci proveo na biciklu putujući od Londona do Hong Konga, prolazeći kroz 26 zemalja, stvarajući vrijedne putopise i snimajući sjajne fotografije. Knjiga sadrži cijelu lepezu ideja, od mikroavantura do velikih pothvata, a kombinira divlje i pitome staze za brdski biciklizam kroz šume, planine, tropski kraj, pustinje i urbane dijelove. Izvrsna kombinacija putopisa i vodiča.

  1. Putopisi i autobiografija

2.1. Where There’s a Will: „Hope, Grief and Endurance in a Cycle Race Across a Continent“, Emily Chappell – priča o natjecateljici Transkontinentalne utrke koja je u svojoj prvoj utrci došla do pola puta, dok je drugi puta pobijedila. Inspirativna priča o želji za pobjedom, samopouzdanjem i upornosti.

2.2. Mind is the Ride, Jet McDonald – fizička i intelektualna avantura sa zapada na istok gdje pisac koristi anatomiju i komponente bicikla kao metaforu za filozofiju. Knjiga koja dočarava biciklističke doživljaje kroz odnos uma, tijela i bicikla.

Dostupna za Kindle i tiskanom obliku.

2.3. Back in the Frame: How to Get Back on your Bike, Whatever Life Throws at You, Jools Walker – spisateljica se na sjedalo bicikla vraća nakon desetogodišnje godina pauze i dijagnoze depresije u ranim tridesetima. Govori o svojim iskustvima kako je biti „obojana“ žena u industriji dominiranoj muškarcima te kako biciklizam utječe na mentalno zdravlje.

Dostupna u tiskanom obliku, za Kindle ili kao audio.

  1. Biciklistička prehrana i trening

3.1. The Cyclist’s Training Bible: „The World’s Most Comprehensive Training Guide“, Joe Friel – jedan od najopsežnijih biciklističkih vodiča i najprodavanijih biciklističkih knjiga. Joe Friel je ime kojem se u svijetu biciklizma vjeruje, a njegovi treninzi kreirani su na vrlo promišljen način. Ovaj vodič objedinjuje sve potrebno za ostvarivanje uspjeha, od detalja koji se moraju uzeti u obzir pri planiranju sezone, raspored tjednih treninga pa sve do priprema za određenu utrku.

Dostupna u tiskanom obliku, za Kindle ili kao audio.

3.2. The Cycling Chef: Recipes for Performance and Pleasure, Alan Murchison – Alan je svojim dugogodišnjim iskustvom i izuzetnim poznavanjem biciklizma iz perspektive konzumenta i natjecatelja te rada s najboljim svjetskim sportašima stekao iznimno iskustvo o nutritivnim potrebama biciklista. Izvor velikog broja ideja i recepata koji se mogu napraviti unutar 30 minuta s lako dostupnim namirnicama.

Dostupna za Kindle i u tiskanom obliku.

Nika Vrandečić Banac