Moja prva stotka

Čakovec - Donja Voća - Gornji Kneginec

Moja prva stotka zabavna je biciklijada usmjerena na rekreativce koji se žele odvažiti osvojiti granicu od 100 odvoženih kilometara u obliku neke organizirane manifestacije. Moja prva stotka nije utrka, nema vremenskih očekivanja ni ograničenja, a „stotka” se vozi kružno na način da se biciklisti prijave na jednom od tri ili više startnih mjesta te vozeći lijevim krugom, u smjeru suprotno od kazaljke na satu, na preostalim punktovima skupljaju pečate sve dok se ne vrate na lokaciju s koje su krenuli, koliko god to brzo bilo. Biciklist koji skupi sve potrebne pečate moći će se s ponosom prozvati „stotkašem”.

Moja prva „stotka” trasirala je zanimljivu rutu kroz neke od najljepših krajolika Međimurja i varaždinskog kraja. Prolazeći pretežito nizinskim krajevima, „stotka” ipak donosi dovoljno izazova s usponima na području Donje Voće te u dolini rijeke Bednje. Najviša točka rute visoka je 254 m dok ukupna visinska razlika iznosi 454 m. Uz to i sama dužina biciklijade od (malo više od) 100 kilometara izazov je sam za sebe.

 

 

 

Iako se u „stotku” može uključiti na bilo kojem startnom punktu, najveći broj sudionika za start je odabrao Čakovec. „Stotka” iz Čakovca kreće slabo prometnom lokalnom cestom prema selu Kuršanec nakon čega se na kratko spaja s magistralnom prometnicom da bi prešla preko rijeke Drave te rubnim dijelovima Varaždina dolazi do prekrasne, ravne i uglavnom prazne ceste prema Donjoj Voći. Tu vozači ulaze u šumoviti i brežuljkasti krajolik te nakon okrijepe u Gornjoj Voći kreću prema gradu Ivancu kod i vraćaju se u nizinski dio staze. Kratka vožnja uz glavnu cestu završava skretanjem prema dolini rijeke Bednje gdje se kroz prekrasni pejzaž dolazi do mjesta Završje Podbelsko u kojem se opet (i posljednji put na ruti) napušta nizinska staza te preko brežuljaka oko sela Ledinec sa, domaćim biciklistima dobro poznatim zavojem na spustu, vraća u ravnicu u selu Beretinec. Kroz Kneginec se brzo dolazi do zadnje etape – povratka u Čakovec koji vozače vodi kroz istočna rubna varaždinska naselja Gornji i Donji Kućan te Kućan Marof, a nakon ponovnog prelaska dravskog mosta ostaje se na glavnoj prometnici sve do Čakovca.

Dužina staze

100,99 km

Tip staze

Cestovna staza

Težina staze

2 umjereno

Visinska razlika

454 m

Najviša točka

254 m

Galerija

Mapa i GPX