Top 10 filmskih naslova iz biciklističkog svijeta

Dokumentarni i igrani filmovi iz biciklizma

Cestovni, MTB, BMX, Trekking – nebitno, jer u našem popisu filmova nalaze se oni u kojima će većina jednako uživati.

Bicikala nikad dosta, čak niti kada ih gledamo na ekranima. Možda sjedenje za TV-om i hrpa kokica neće unaprijediti tvoj “skill”, ali će te zabaviti i donijeti fenomenalne priče, često ispričane i na temelju stvarnih događaja, priče koje govore o (nad)ljudskim naporima, dubini ljudskog duha, ustrajnosti, vlastitom preispitivanju i integritetu, a sve to povezano s ljubavi prema biciklu.

U nastavku donosimo Trailov top 10 izbor igranih i dokumentarnih filmova (iako ih ima i mnogo više) koji su prema našem mišljenju, zasigurno obilježili filmsku biciklističku scenu bez obzira o kojoj vrsti biciklizma se radi.

Igrani filmovi

U našem odabiru igranih filmova nalaze se oni koji će vas nasmijati, inspirirati, ali i odvesti na putovanje gdje ništa nije isto kao na što smo navikli. Filmovi u kojima se jednako uživati i ljubitelji biciklizma i oni koji s biciklizmom nemaju veze

  1. Breaking Away – kultni film koji je must see za sve ljubitelje biciklizma, naročito cestovnog. Smijeh i povratak u (zaokružimo) 80-e i priča koja na simpatičan način prati zaljubljenika u cestovni biciklizam i talijansku kulturu. Idealan za večernje opuštanje i u društvu onih koji su samo zaljubljenici u filmografiju.
  1.  The Flying Scotsman – priča bazirana na istinitim događajima koji prate Graema Obreea. Film prati njegovu životnu priču o usponima i padovima, borbu s depresijom i utjecaj na biciklističku industriju. „The Flying Scotsman“ je drama koja nije nimalo površna, a iskrena, potresna, ali i inspirativna priča o fizičkim mogućnostima i borbom sa psihičkim problemima jednog od najvećih bicikliste zainteresirat će i one koji nemaju nikakav biciklistički interes.
  1.  Wadjda – dramski film čija priča prati djevojčicu iz Saudijske Arabije pokušava pronaći način da kupi bicikl te se sukobljava s društvenim uređenjem i tradicijom koje ženama, uz ograničavanje brojnih drugih temeljnih ljudskih prava, brani i vožnju bicikla. Film daje rijetko viđeni uvid u život u Saudijskoj Arabiji, prikazan kroz želju i odlučnost jedne djevojčice da ispuni svoj san. Film je režirala prva žena – redateljica u Saudijskoj Arabiji.
  1. Tour de Pharmacy – smijeh, smijeh i još malo smijeha. Priča o biciklističkim skandalima s dopingom za vrijeme Tour de Franca 1982. godine kada su zbog njega diskvalificirani skoro svi vozači, osim njih 5 koji su se protiv te prakse boriki. Ovaj film je apsolutna komedija koja će izmamiti glasne iskrene osmijehe, a unutar filma pojavljuju se i biciklističke zvijezde poput Lance Amstrogna koji film čine još posebnijim.
  1. Nonsense – Indijski sportsko-dramski-romantični film novijeg doba koji priča priču studenta koji je zaljubljenik u znanost i BMX. Vrlo emotivna priča koja izvrsno kombinira strast, humanost i edukaciju. Sjajan film film koji nas nije ostavio ravnodušnima.

Dokumentarni filmovi

  1.  Rising from Ashes – priča o genocidu u Rwandi koji se dogodio 1994. i profesionalnom biciklistu Jacques Boyeru koji se 2006. preselio u tu afričku državu. Njegov dolazak bio je potaknut željom pomaganja skupini preživjelih i genocidom traumatiziranih ljudi, osnovati nacionalni biciklistički tim i podići ih iz pepela prošlosti novim postignućima.
  1. Life Cycles – dokumentarac koji prati “život” bicikla od njegova stvaranja do njegova kraja. Avanturistički dokumentarni film iznimne kreativnosti sa zapanjujućim kadrovima vrhunske biciklističke vožnje i prirode u raznim godišnjim dobima koji sasvim sigurno imaju izuzetan umjetnički dojam.
  1.  30 for 30: Slaying the Badger – dokumentarac koji je dio dokumentarnog serijala, a priča je o američkom biciklistu Gregu LeMondu i njegovom suparništvu s Bernardom Hinaultom. Film se osvrće na Tour de France iz 1986. kada je utrka po prvi puta prikazana uživo.
  1.  The Armstrong Lie – priča o jednom od najvećih skandala u biciklističkom svijetu koja prati Lance Amstronga i njegovo priznanje o korištenju steroida koji su mu pomogli da pobjedi u sedam utrka Tour de France, oduzimanje naslova i zabranu bavljenja sportovima unutar Svjetske anti-doping agencije. Međutim, postavlja se pitanje: zašto je jedan od najvećih svjetskih sportaša to priznao? Fenomenalna priča koja u sebi nosi i prikaz okrutnosti jedne od najpoznatijih utrka, nasilnim suigračima i prirodi varanja.
  1. A Sunday in Hell – Danski dokumentarni film iz 1977. S kronološkim prikazom utrke Pariz-Roubaix 1976. iz perspektive sudionika, organizatora i gledatelja. Atraktivan dokumentarni film koji prikazuje izgled utrke u tadašnjem dobu u kojem se pojavljuju velike zvijezde cestovnog biciklizma poput: Eddy Merckx, Roger De Vlaeminck, Freddy Maertens and Francesco Moser.

Nika Vrandečić Banac